Kindertandheelkunde


Goede gewoonten ontwikkelen zich van jongs af aan.

Zo goed als alle problemen in de mond kunnen voorkomen worden met een goede preventie en regelmatige tandartsbezoeken. Dit is iets wat kinderen en jongeren aanleren vanaf een jonge leeftijd.

Al vanaf 2,5 tot 3 jaar is de ideale leeftijd om met kinderen naar de tandarts te komen. Op zo een eerste controle staat een speelsgewijze kennismaking met de tandarts en de instrumenten in de praktijk centraal. 
Hoe eerder kinderen een tandheelkundige omgeving gewoon worden, des te minder het een drempel zal zijn om naar de tandarts te gaan, op kinderleeftijd, als puber, maar ook als volwassene. 
Daarnaast zijn er nog een aantal redenen om aan kinderen en jongeren bijzondere aandacht te besteden:
  • Grondig poetsen en goede voedingsgewoonten worden van jongs af aan gestimuleerd. Wanneer goede gewoonten een automatisme worden, geeft dat levenslang een voordeel
  • Melktanden zijn extra kwetsbaar voor gaatjes. Het glazuur is veel dunner dan bij een volwassen tand en een klein gaatje wordt al heel snel een groot in een melkgebit. Met verzegelingen in de groeven kunnen de tanden extra beschermd worden.
  • Het melkgebit is in constante verandering: de wisseling van de tanden dient van nabij opgevolgd te worden. Indien er storingen zijn in de doorbraak van definitieve tanden, kan de tandarts tijdig ingrijpen of doorverwijzen naar de orthodontist.
  • Kinderen (maar ook volwassenen) kunnen soms angstig zijn bij de tandarts. Wij gaan hier geduldig en tactvol mee om zodat uw kind zich fijn voelt.

Kinderen en jongeren wordt daarom sterk aanbevolen om 2x per jaar op controle te komen. Ook de ziekenfondsen steunen dit en voorzien in de terugbetaling hiervan.
Copyright © K-dent